2011. március 25., péntek

Tudnivalók a pajzsos cankóról


Itt az idő, hogy bemutassam a madarat, amelyet immár két hete figyelek itt, a fríz szántóföldeken és lápokon.

A pajzsos cankó (Philomachus pugnax) egy közepes méretű (nagyjából galamb nagyságú), Eurázsia-szerte előforduló gázlómadár. A telet meleg éghajlaton, többnyire Afrikában tölti, innen nagy csapatokban vonul észak felé. A vonulás során többször megpihen, táplálkozik; az egyik legjelentősebb pihenőhely éppen itt, Frízföldön található. Táplálékát elsősorban férgek és rovarok alkotják.

Ami igazán érdekessé teszi ezt a madarat, az a szaporodási rendszere. A hímek, amelyek a tojóknál valamivel nagyobbak, tavasszal látványos, színes tollazatot, „nászruhát” növesztenek, amelynek leglátványosabb része a nyakukat övező tollgallér (magyar és angol nevük, a „ruff” egyaránt e gallérra utal). Bizonyos hímek nászruhája sötét színű, ezeket „domináns” vagy „territoriális” hímeknek nevezik, mivel a szaporodási időszakban területet foglalnak, ahol eljárják a násztáncukat. Ezeket a territóriumokat agresszíven védelmezik, erre utal tudományos nevük is (philomachus görögül harckedvelő). Más hímek viszont fehér gallért növesztenek, és jóval szelídebben viselkednek. Ezeket a „szatellit” hímeket a domináns hím nem támadja meg, hanem megtűri a területén, mivel ezek jelenléte vonzóbbá teszi a területet a nőstény számára. Létezik egy harmadik hím-típus is, melyet csak a közelmúltban fedeztek föl éppen itt, Hollandiában. Ezek kisebbek a többi hímnél, és azzal próbálják elkerülni a harcot, hogy színezetükben a tojókra hasonlítanak, így a domináns hím nem tekinti őket riválisnak. A szatellit és a tojó-utánzó hímek csupán alkalmanként jutnak párhoz, amikor a domináns hím éppen egy másik tojóval van elfoglalva. Az alábbi videón pózoló domináns és szatellit hímeket láthattok.


Most, márciusban a hímek tollazata még téli típusú, vagyis a látványos tollgallérnak nyoma sincs, bár a szatellit hímek már most világosabb színűek a dominánsaknál. Április végén, májusban viszont már jó esélyem van rá, hogy nászruhás hímeket lássak.

Nincsenek megjegyzések:

Megjegyzés küldése